Tiroid sintigrafisi nasıl çekilir, nükleer tıp tanı yöntemi olan tiroid sintigrafisi, hastanın fonksiyonel tiroid haritasını elde etmek için uygulanmakta olan bir işlemdir. Tiroid sintigrafisi ile tiroid dokusunun yanı sıra hipoaktif yada hiperaktif nodüller belirlenerek kilinik değerlendirme yapılmaktadır. Gebe olan hastalarda gebeliğin 12. haftasından sonra tiroid sintigrafisi çekilmemektedir. Ayrıca emziren anneler de işlem sonrası 4 gün kadar emzirmeye ara verilmesi gerekmektedir.
Tiroid sintigrafisi nasıl çekilir?
Tiroid sintigrafisi çekilmeden önce uptakei azaltan faktörlere dikkat edilmelidir. Örneğin, iyotlu tuz, iyotlu kontrast madde ve öksürük şurubu gibi iyot içeren maddeler tiroid de blokaj ile vizualizasyonu engellediğinden kesilmesi gerekir. Ayrıca hastaya Tc99-m radyonüklidi verilecek ise hastanın aç olmasına gerek yoktur. Fakat I-123 ve I-131 hastaya oral yol ile tatbik edildiğinden en az 4 saat öncesinde hastanın yeme içmeyi kesmesi gerekmektedir. Bunun dışında tiroid sintigrafisi çekilmeden önce T4 en az 4 hafta, T3 için ise en az 2 hafta öncesinden ilaç kullanımın kesilmesi gerekir, şayet hasta için ilaç kullanımı zorunlu ise hasta ilacını kesmeden de tiroid sintigrafisi çekilebilmektedir.
Tiroid sintigrafisi nasıl çekilir sorusunun cevabı ise şu şekilde açıklanabilir, işlem sıklıkla Tc99-m radyonüklidi ile yapılır. İlk olarak hastanın klinik öyküsü dinlenir ve boyun palpasyonu ile birlikte değerlendirme yapılır. Böylece çekim stratejisi belirlenmiş olunur. Tiroid sintigrafisi çekilecek olan hastaya 2-5 mCi Tc99-m IV verilerek, yaklaşık 15 dakika sonra hasta gama kameranın altında sırt üstü yatar vaziyette iken boyun hiperekstansiyon da iken çekim yapılır.
Böylece submandiler tükürük bezlerinin de görüntüye girmesi sağlanmış olunur. Paralel hole kolimatöre göre, rezolüsyonu daha iyi olduğu için, magnifikasyon ve oblik çekim şartlarından dolayı pinhole kolimatör tercih edilir. Hastanın tiroid lojunu belirleyebilmek için sternal çentiğe ve gerekirse krikoik kıkırdak ve alt çeneye işaret koyulabilmektedir. Böylece nodül aktivitesi daha doğru bir şekilde belirlenebilmektedir.,
Gama kamera ile yapılan sintigrafi çekiminde boyut belirlemek amacı ile 5 cm'lik ek işaretleme yapılmaktadır. Pinhole kolimatör ile optimal olarak 100.000, paralel hole kolimatör ile 400.000 sayım 128x128 matrikste alınır.
Tiroid sintigrafisinde uzaysal rezülasyon 8-10 mm ise de pinhole kolimatör sayesinde 5 mm boyundaki nodüller de görüntülenebilmektedir.
I-131 hastaya oral yolla verildikten yaklaşık 24 saat sonra aynı çekim koşullarında görüntüleme yapılır. I-123 verildikten 6-24 saat sonra da tiroid sintigrafisi yapılabilmektedir. Retrosternal guatırın belirlenmesinde tiroid alt kuturlarının sternal çentik düzeyini geçip geçmediğine bakılır. 24 saat sonra yapılan çekimde verilen radyoaktif maddenin vücuttan temizlenmesine bağlı olarak, background aktivitesinin düşük olması sebebi ile I-131 veya I-123 kullanılmaktadır.